Bouwkamp Rwanda - www.bouwkamp-rwanda.be

Dag 22 – Op z’n zondags

Zoals het bij een typische zondag past, sliepen we ‘s morgens langer uit, ging de helft naar de mis (!!!) en gingen de anderen shoppen. Ieder deed waar hij zin in had... Heerlijk!

Het shoppen hield voor de meesten ‘souvenirjacht' in. In de stad Butare heb je enkele toffe souvenirwinkeltjes en een indrukwekkende verscholen markt. De Rwandese franken rolden naar hartenlust, want we wilden het thuisfront (die de meesten nu wel wat begonnen te missen...) graag een Afrikaans cadeautje bezorgen bij onze terugkomst.

De katholieke viering was een ware tijdsmarathon. Welgeteld 2 uur en drie kwartier verbleven we in een kerk waar een afbeelding van Jezus of een kruis onbestaande was. De sfeer was er super, dus de tijd vloog voorbij ! Sommige kregen echt kippenvel bij het aanhoren van de vele ritmische klanken die verschillende koren (studenten, getrouwde vrouwen, kindjes, gemengd koor) onder begeleiding van een band, produceerden. De liedjes werden afgewisseld met momenten van gebed waar de Rwandesen totaal in opgingen. Het was nu eens ons beurt om te staren!

Tussendoor waren er ook sprekers (dominees) die met elkaar en soms met het publiek in gesprek of beter gezegd in discussie gingen. Zalig om mee te maken!

Onder de middag aten we met de volledig verenigde groep in Hotel Ibis. Opnieuw een typische Belgische maaltijd smaakte hoor!

Daarna gingen we samen naar het nationaal museum van Rwanda in Butare.

Binnen kreeg je via uitgestalde voorwerpen en bijhorende tekst, uitleg over alle facetten van het Rwandese leven. Leerrijke uitstap dus! Buiten bezochten we de koningswoning, enkele typische hutjes en een werkplaats om potten te bakken.

We eindigden de zondag gezellig in ons huisje. Iedereen was moe van het weekend en ging vroeg slapen om uitgerust te zijn voor de nieuwe werkweek...

Hoe voorbeeldig kan je zijn!

Zondagse zoenen uit Sovu, Butare